Szybkie i zdrowe przepisy z jabłkami – 10 prostych pomysłów

Jabłka to prawdziwy skarb w kuchni – wszechstronne, zawsze pod ręką i pełne zdrowia. Zawierają dużo błonnika oraz witamin, zwłaszcza witaminy C, a ich naturalna słodycz pomaga ograniczyć sięganie po niezdrowe słodycze. Jeśli masz mało czasu, a chcesz zjeść coś smacznego i odżywczego, te 10 szybkich przepisów z jabłkami przygotujesz w kilka minut.

reklama

Bez wymyślnych składników, z produktów, które zwykle masz w domu. Idealne na śniadanie, przekąskę czy lekki deser – przetestowane na domowych testerach.



1. Chrupiące jabłko z patelni

Czas przygotowania: 5 minut – Kalorie: około 120 na porcję

reklama
  • • 1 duże jabłko (najlepiej lekko kwaśne, np. antonówka)
  • • 1 łyżeczka masła (klarowanego lub kokosowego)
  • • szczypta cynamonu
  • • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: Umyj jabłko i pokrój w cienkie plasterki, skórki nie musisz obierać. Rozgrzej masło na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Wrzuć plasterki jabłka i smaż 2–3 minuty, aż zmiękną i lekko się karmelizują. Posyp cynamonem, polej miodem i podawaj na ciepło, np. z garścią orzechów.



2. Jabłkowy shake energetyczny

Czas przygotowania: 3 minuty – Kalorie: około 250

reklama
  • • 1 średnie jabłko
  • • 1 szklanka mleka krowiego, migdałowego lub owsianego
  • • 1 łyżka naturalnego masła orzechowego

Przygotowanie: Jabłko pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera razem z mlekiem i masłem orzechowym. Miksuj 30–60 sekund, aż powstanie gęsty, kremowy shake. W wersji chłodniejszej dodaj kilka kostek lodu.



3. Placuszki jabłkowe 3-składnikowe

Czas przygotowania: 7 minut – Kalorie: około 220 na porcję


  • • 1 duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach
  • • 1 jajko
  • • 3 łyżki mąki pszennej, owsianej lub bezglutenowej

Przygotowanie: W misce wymieszaj starte jabłko (jeśli jest bardzo mokre, lekko odciśnij sok), jajko i mąkę. Masa powinna być gęsta jak na naleśniki. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub bez tłuszczu. Nakładaj po 1 łyżce ciasta i smaż około 1 minuty z każdej strony, aż placuszki staną się złociste. Podawaj z jogurtem naturalnym.



4. Szybka sałatka jabłkowa

Czas przygotowania: 3 minuty – Kalorie: około 180


  • • 1 średnie jabłko
  • • garść posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców
  • • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: Jabłko pokrój w kostkę. W misce wymieszaj jogurt z miodem, dodaj jabłko i orzechy. Podawaj od razu jako deserową sałatkę lub lekką przekąskę do pracy.



5. Pieczone jabłko z mikrofali

Czas przygotowania: 2–3 minuty – Kalorie: około 150


  • • 1 jabłko
  • • 1 łyżeczka masła
  • • szczypta cynamonu
  • • 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny

Przygotowanie: Wydrąż środek jabłka, tworząc mały otwór. Do środka włóż masło, rodzynki i cynamon. Ustaw jabłko w naczyniu do mikrofali i podgrzewaj 2–3 minuty na pełnej mocy, aż będzie miękkie i puści sok. Ostudź chwilę przed jedzeniem.



6. Domowy „krem apple pie”

Czas przygotowania: 4 minuty – Kalorie: około 170


  • • 1 duszone jabłko (z patelni lub mikrofali)
  • • 2 łyżki twarogu lub serka mascarpone
  • • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie: Ciepłe, miękkie jabłko przełóż do naczynia, dodaj twaróg i syrop klonowy. Zblenduj na gładki krem. Podawaj jako smarowidło do tostów lub jedz łyżeczką jak deser inspirowany szarlotką.



7. Jogurt jabłkowy z granolą

Czas przygotowania: 2 minuty – Kalorie: około 210


  • • 150 g jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
  • • 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę
  • • garść granoli, najlepiej bez dodatku cukru
  • • opcjonalnie szczypta cynamonu

Przygotowanie: Do miseczki przełóż jogurt, dodaj kostki jabłka i delikatnie wymieszaj. Posyp granolą i w razie potrzeby oprósz cynamonem. To szybkie, pożywne śniadanie lub podwieczorek.



8. Owsianka ekspresowa z jabłkiem

Czas przygotowania: 5 minut – Kalorie: około 260


  • • 4 łyżki płatków owsianych
  • • 1/2 jabłka startego lub drobno pokrojonego
  • • 1/2 szklanki mleka
  • • cynamon do smaku

Przygotowanie: Płatki owsiane zalej mlekiem w kubku lub miseczce i podgrzewaj w mikrofali 2–3 minuty, aż napęcznieją. Dodaj jabłko i cynamon, wymieszaj. W wersji bardziej sycącej możesz dorzucić kawałki banana.



9. Tost francuski z jabłkiem

Czas przygotowania: 6 minut – Kalorie: około 280


  • • 1 kromka chleba tostowego lub pełnoziarnistego
  • • 1 jajko
  • • 1/2 jabłka w cienkich plasterkach
  • • szczypta cynamonu

Przygotowanie: W miseczce roztrzep jajko. Zanurz w nim kromkę pieczywa z obu stron. Smaż na rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony, aż tost będzie złoty. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka i posyp cynamonem. Podawaj od razu.



10. Sałatka „szarlotkowa” na słodko

Czas przygotowania: 4 minuty – Kalorie: około 190


  • • 1 średnie jabłko
  • • 3 łyżki jogurtu waniliowego
  • • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • • cynamon do posypania

Przygotowanie: Jabłko pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj jogurt waniliowy, wymieszaj. Posyp migdałami oraz cynamonem. To lekki deser o smaku szarlotki, ale bez ciasta i nadmiaru kalorii.



Podsumowanie – dlaczego warto jeść więcej jabłek?

Jabłka to podstawa szybkiej, zdrowej kuchni: są tanie, łatwo dostępne i bardzo uniwersalne. Dostarczają błonnika, witamin oraz naturalnej słodyczy, dzięki czemu pomagają ograniczać cukier w diecie. Powyższe przepisy pokazują, że w kilka minut możesz przygotować śniadanie, przekąskę lub deser, który jednocześnie syci i wspiera dobre samopoczucie. Warto mieć kilka jabłek zawsze pod ręką – wtedy zdrowy posiłek jest dosłownie na wyciągnięcie ręki.

Szybkie i zdrowe przepisy z jabłkami – 10 prostych pomysłów Reviewed by Rafał on 21:37 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.