Przepis na dietetyczny sos Ranczerski i Chimichurri

Sos ranczerski

Sos ten możesz podać zarówno z domowej roboty pieczonymi frytkami, jak i surowymi warzywami. Gotowy sos jest jednak bombą kaloryczną. Skromna porcja 2 łyżek to ok. 150kcal, w tym aż 15g tłuszczu. Beztłuszczowe lub niskotłuszczowe wersje tego sosu są niestety napakowane nadmiarem soli, cukru oraz innych sztucznych składników. Nasza propozycja powinna przypaść Ci do gustu, ponieważ zawiera jedynie 30kcal na porcję.
Składniki:

-⅓ szklanki jogurtu greckiego beztłuszczowego
-⅓ szklanki maślanki o niskiej zawartości tłuszczu
-1 łyżka posiekanego szczypiorku
-1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
-1 łyżeczka posiekanego koperku
-½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: w miseczce wymieszać jogurt z maślanką, dodać szczypiorek, czosnek, natkę pietruszki, koperek - wymieszać. Doprawić do smaku.

Sos Chimichurri

Jest to zielony sos przygotowany z czosnku, świeżej natki pietruszki lub kolendry oraz oliwy z oliwek. Idealnie nadaje się do kanapek, sałatek lub grillowanej ryby.

Składniki:

-1 szklanka świeżej natki pietruszki lub kolendry (lub po ½ szkl. każdej)
-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
-3 łyżki octu
-4 łyżeczki oliwy z oliwek
-½ łyżeczki soli morskiej
-½ łyżeczki chili, drobno posiekanej
reklama
Przygotowanie: pietruszkę lub kolendrę umieść w blenderze i zmiksuj. Przełóż mieszankę do miski i dodaj ocet, oliwę z oliwek, chili i sól - dokładnie wymieszaj.

Przepis na dietetyczny sos Ranczerski i Chimichurri Reviewed by MotywacjaNonStop on 15:01 Rating: 5

Brak komentarzy:

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Obsługiwane przez usługę Blogger.