Jesz chleb? Nie ma w tym nic złego cz 2


źródło: www.nutraceuticalsworld.com


Produkty fermentujące

Przeciętny chleb, jaki możesz znaleźć na półkach w sklepach spożywczych jest wypiekany z drożdży, dzięki którym niesamowicie szybko rośnie. Proces ten jest skuteczny, ponieważ pozwala na większą produkcję pieczywa w krótkim czasie. Niestety szybki proces produkcji prowadzi do obniżenia wartości odżywczych. Tradycyjny chleb powstaje w procesie fermentacji zwanej zakwaszeniem. Poprzez zaszczepienie ciasta kulturami bakterii, zaczynają one trawić surowe składniki, czego wynikiem jest powstanie dwutlenku węgla i kwasu mlekowego.
reklama
Pierwszy z dwóch powoduje powstanie pęcherzyków powietrza, które powodują rośnięcie ciasta, nadając przy tym lekko kwaśnawy smak. Poza nadaniem tekstury i smaku zakwaszenie powoduje dodatkowo rozkład ziaren pszenicy.

Jesz chleb? Nie ma w tym nic złego cz 2 Reviewed by MotywacjaNonStop on 12:44 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.