Produkty skutecznie oczyszczające jelita – dieta na oczyszczenie i usprawnienie pracy jelit
Bez wątpienia sprawne funkcjonowanie jelit w organizmie człowieka wpływa na prawidłową pracę w wielu aspektach.
 
Jelita są niezwykle ważnym elementem układu pokarmowego, składającego się z jelita cienkiego oraz jelita grubego. Do głównych funkcji jelita cienkiego należy przede wszystkim produkcja soku trawiennego, trawienie pokarmu oraz wchłanianie składników odżywczych. Oprócz funkcji związanych z trawieniem jelito cienkie odpowiada także za produkcję hormonów koordynujących trawienie, przyswajanie wody z pokarmów czy mieszanie treści w jelicie. Natomiast jelito grube to miejsce magazynowania treści pokarmowej, wchłaniania wody i soli oraz oczyszczenia organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Sprawne jelita pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zaburzenia funkcji jelit bardzo często objawiają się zaparciami bądź biegunką, wypryskami na skórze, trądzikiem, wzdęciami brzucha, bólami głowy, opryszczką, nieświeżym oddechem, nalotem na języku, kamieniem nazębnym, mniejszą odpornością na infekcje, niedoborem witamin czy złym samopoczuciem.
Zobacz również: Jak oczyścić jelita – dlaczego warto i kiedy należy to zrobić?
Aby jelita mogły pracować na najwyższych obrotach, najzdrowszym i najbezpieczniejszym sposobem wspierającym oczyszczanie organizmu jest urozmaicone i zbilansowane odżywianie oraz aktywność fizyczna, ale także picie odpowiedniej ilości wody oraz spożywanie błonnika pokarmowego, który ma znaczący wpływ na pracę jelit i żołądka. Błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu i wchłanianiu, dzięki czemu działa jak „miotła”, oczyszczająca jelita ze złogów, dodatkowo spowalnia opróżnianie żołądka, przez co utrzymuje dłuższe uczucie sytości i późniejsze uczucie głodu. Błonnik z racji tego jest dużym sprzymierzeńcem osób odchudzających się, ale także tych chcących oczyścić i usprawnić działanie organizmu. Jeżeli chcesz oczyścić ciało postaw na produkty takie jak:
  Woda – niezbędna w każdej diecie,
  pozwala usunąć z organizmu zalegające złogi i produkty przemiany materii,
  zaleca się picie przynajmniej 2,5 litra wody dziennie (podstawą jest woda,
  jednak uzupełnienie mogą stanowić napary ziołowe, które wpływają na poprawę
  trawienia oraz pracę przewodu pokarmowego)
Zobacz również: Wzdęcia brzucha i gazy jelitowe: przyczyny, objawy, metody leczenia.
  Warzywa – zawierają duże ilości
  błonnika, są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz bogate w cenne składniki
  odżywcze (np. papryka, cukinia, sałata, pomidory, marchew, brokuł, seler,
  ogórki, natka pietruszki, buraki)
  Owoce – podobnie jak warzywa
  obfitują w błonnik, są niskokaloryczne oraz zawierają wiele cennych składników
  odżywczych (np. jabłka, grejpfruty, cytryny, pomarańcze, brzoskwinie, morele,
  śliwki, ananas)
  Owoce suszone – wspomagają,
  regulują funkcjonowanie oraz oczyszczają jelita (sięgaj po np. suszone śliwki,
  morele, figi, daktyle, jabłka, brzoskwinie)
  Produkty pełnoziarniste -
  zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, który wspomaga oczyszczanie organizmu,
  poprawia perystaltykę jelit (np. kasza gryczana, kasza jęczmienna, brązowy
  ryż, makaron pełnoziarnisty, pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarnista tortilla,
  otręby, płatki owsiane)
Zobacz również: Co niszczy najmocniej jelita i przyczynia się do problemów trawiennych?
  Nasiona roślin strączkowych –
  regulują prace jelit i obniżają poziom cholesterolu we krwi (np. ciecierzyca,
  soczewica, fasola, groch, soja, bób)
  Orzechy/nasiona/pestki – działają
  jak „miotełka” usuwając z jelit pozostałości przemiany materii; są to
  wszelkiego rodzaju orzechy (włoskie, migdały, nerkowce itp.), nasiona lnu
  (siemienie lniane), nasiona chia, pestki słonecznika, pestki dyni, 
  Miód – łagodzi bóle brzucha,
  poprawia perystaltykę jelit oraz zwalcza zaparcia, przyspiesza procesy
  trawienia węglowodanów i cukrów prostych
  Kefir, maślanka, jogurt naturalny, zsiadłe mleko – usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom
  Kiszonki – w tym sok z kiszonek;
  dzięki zawartości żywych kultur bakterii wspomagają rozwój mikroflory
  jelitowej (np. kiszone ogórki, kiszona kapusta, zakwas z czerwonych buraków,
  kiszona cukinia, kiszona marchewka, kiszona rzodkiewka, kiszona papryka,
  kiszona cytryna)
  Aby cieszyć się przez długi czas korzyściami z prawidłowego funkcjonowania
  jelit warto wykluczyć z diety produkty zbożowe tj. białe pieczywo, biała mąka
  i wypieki z niej, biały ryż, makaron z białej mąki, fast foody, słodkie i
  słone przekąski, tłuste mięso czy alkohol.
 Reviewed by Sylwia
        on 
        
20:06
 
        Rating:
 
        Reviewed by Sylwia
        on 
        
20:06
 
        Rating: 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy: