Jakie produkty spowalniają starzenie?

Starzenie jest procesem naturalnym i nieuchronnym. Pierwsze zmiany skórne najczęściej obejmują zmarszczki. 

reklama
Mimo, że procesu nie da się zatrzymać, to można go spowolnić. Nie trzeba wydawać fortuny na kosmetyki oraz inne preparaty, ponieważ istnieje o wiele lepszy sposób. Wystarczy odpowiednio się odżywiać i wprowadzić do codziennej diety kilka produktów żywnościowych o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli opóźniających proces starzenia. Antyoksydanty to związki, pochłaniające tzw. wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie.

Czy żywność może spowalniać starzenie?

Funkcjonują jak tarcza, która chroni komórki organizmu przed niekorzystnymi procesami, min. przed starzeniem lub przez nowotworami. Najpopularniejsze przeciwutleniacze to witamina E, C i A, a także cynk, selen, katechiny. 
reklama

Te ostatnie mogą działać nawet 100 razy mocniej niż wymienione witaminy. Substancje te występują w żywności, którą wiele osób spożywa na co dzień. Gdzie zatem szukać źródeł pożądanych antyoksydantów?
reklama

Poniżej znajdziesz listę produktów, które maja bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm:


Wino i kakao

W skórce winogron znajduje się resweratrol, który jest silnym przeciwutleniaczem. Czerwone wino także zawiera sporo cennej substancji. Polifenol wspomaga też pracę serca. Z kolei, kakao zawiera spowalniające starzenie flawonoidy. Warto wspomnieć, że gdy dodamy do kakao sporą ilość cukru i mleko, wówczas może stracić swoje działanie antyoksydacyjne.

Jagody

Jagody są bardzo zdrowe, w dodatku spowalniają procesy starzenia. Zawierają mnóstwo antyoksydantów i mogą eliminować fizyczne oraz psychiczne oznaki upływu czasu. Są źródłem antocyjanów, które polepszają pamięć. Co więcej, jagody pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, które są częstą przyczyną starzenia skóry i wielu innych schorzeń.


Łosoś

Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3, łosoś obniża stan zapalny w organizmie, polepsza pracę serca oraz pomaga w utrzymaniu jędrności skóry. Powstrzymuje rozpad kolagenu. Może też chronić przed powstaniem raka skóry.

Brokuły

Brokuły mogą chronić przed pojawianiem się zmarszczek, ponieważ witamina C w nich zawarta wpływa na wytwarzanie kolagenu w skórze. Obecność sulforafanu sprawia, że może warzywo może też usuwać toksyny z organizmu. Ponadto brokuł posiada lignany, przeciwdziałające chorobom serca i nowotworom.

Herbata

Zielona herbata zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Posiada dobroczynne katechiny (np. epikatechinę). Antyoksydanty są obecne również w naparach ziołowych (np. z melisy bądź mięty).


Pomidory

Zawarty w pomidorach likopen działa przeciwutleniająco. Poprawia pracę serca i przeciwdziała rozwojowi nowotworów. Likopen chroni także skórę przed szkodliwymi promieniami UV oraz opóźnia powstawanie zmarszczek. Chroni przed rozpadem kolagenu w skórze. Najwięcej likopenu zawierają pomidory gotowane i suszone.

Ogórki

Ogórki mają sporą zawartość wody i krzemionki. Składniki te dogłębnie nawilżają cerę, wzmacniają tkankę łączną oraz zapobiegają tworzeniu się zmarszczek. Ogórki to warzywa niskokaloryczne, a więc można je jeść bez obaw.

Warzywa liściaste

Zawierają silne antyoksydanty: luteinę i zeaksantynę, które chronią wzrok. Fitozwiązki chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i nadają skórze blasku. Warto jeść szczególnie zielone warzywa, np. jarmuż i szpinak.

Oliwa z oliwek

Oliwa to zasadniczy składnik wielu sosów. Poza tym, ma szereg właściwości zdrowotnych. Działa przeciwstarzeniowo. Jej spożywanie ma wpływ na skórę - utrzymuje jej młody wygląd, a włosom dodaje zdrowia i blasku. Obecność tłuszczów jednonienasyconych sprawia, że oliwa wzmacnia mięsień sercowy i obniża ryzyko rozwoju nowotworu. Zawiera także przeciwutleniacze, które neutralizują zewnętrzne i wewnętrzne objawy starzenia.

Awokado

Owoc jest bogactwem substancji przeciwdziałających starzeniu. Posiada dużo witaminy E (witaminy młodości) nadającej skórze i włosom połysku. W dodatku ma wiele składników alkalizujących, które przywracają równowagę w organizmie, co chroni przed zakwaszeniem. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są korzystne dla serca oraz polepszają wchłanianie związków z pożywienia. Można owoc dodawać do sałatek lub koktajli.

Popularne źródła antyoksydantów to także marchewka, arbuz, dynia, bataty, zioła i przyprawy (np.: goździki, pieprz, imbir, bazylia, kurkuma, tymianek, szałwia).
Jakie produkty spowalniają starzenie? Reviewed by Sylwia on 19:35 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.