Domowe syropy na wzmocnienie, odporność i przeziębienie!
Bycie zdrowymi i w dobrej kondycji przez cały rok to marzenie każdego. W końcu choroba nie należy co czegoś, z czym chcielibyśmy mieć coś wspólnego.
reklama
Regularne ćwiczenia zdecydowanie wspomagają i poprawiają naszą odporność,
jednak jak zapewne wiesz, nie zawsze daje to sto procent gwarancji, że nic nas
nie dopadnie. Kompleksowe działanie zawsze jest kluczem do sukcesu.
![Domowe syropy na wzmocnienie, odporność i przeziębienie Domowe syropy na wzmocnienie, odporność i przeziębienie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4OMYNqDvoAiy0Rx4iDWWxj5_zojFawHVTecZUWGkmvL5iBmU_-i46UDVc5Tfo_N_kZtdL5KD9sjpaPyIC3rO7dIAg-XmBlwCP3bHzzJEhiHXCUcc__EBBuqAiu6PO6XkKLBd0blV5E8TtMDXMmnz2srQhVhPWBGi3EQkM_scR-1FZLeIOd69w3UwvEA/s16000/Domowe%20syropy%20na%20wzmocnienie,%20odporno%C5%9B%C4%87%20i%20przezi%C4%99bienie.jpg)
Aby cieszyć się doskonałym zdrowiem przez cały rok, a w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy o przeziębienie nie jest trudno, warto zadbać o odporność jeszcze bardziej. Treningi oraz zdrowa dieta do podstawa, jednak pewne bomby witaminowe dają ogromny zastrzyk organizmowi i chronią nas przed infekcjami. A gdzie szukać wsparcia, jak nie w naturze. Jesteśmy częścią natury i wszystko, co nam potrzebne znajdziemy właśnie w niej. Od zawsze babcine sposoby „na wszystko” były najlepsze. Zapomniano o tym, ale na szczęście coraz więcej osób wraca do tych sprawdzonych sposobów i coraz częściej sięga po domowe, naturalne środki na infekcje oraz podnoszące i wzmacniające odporności. Domowe syropy mogą pomóc zwalczyć infekcje dróg oddechowych, łagodzić objawy kaszlu, a ponieważ są naturalne to można je podawać całej rodzinie.
reklama
Zobacz również: Brzuch tarczycowy - jak wygląda? Jak się go pozbyć?
Idąc w stronę natury i babcinych sposobów, poniżej proponuję kilka świetnych syropów, które będą wspomagać odporność przez cały rok oraz rewelacyjnie poradzą sobie z ewentualnym przeziębieniem czy infekcją.
Do przygotowania syropu będziesz potrzebować: 500 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego, 1 lity wody, 1 kg cukru, wyciśnięty sok z 2 cytryn
Po zebraniu kwiatów mniszka lekarskiego, odstaw je w przewiewnym miejscu na 2-3h, aby pozbyć się robaczków. Następnie włóż kwiatu do garnka i zalej wodą. Gotuj przez ok. 20 minut, po czym odstaw na 24h do lodówki, aby odwar „naciągnął”. Po upływie tego czasu, wyjmij odwar z lodówki i zagotuj raz jeszcze. Po wystudzeniu, odciśnij sok przez gazę apteczną. Do czystego soku dodaj cytrynę oraz cukier i gotuj ciągle mieszając, do uzyskania konsystencji gęstego syropu (1-2h konsystencja półpłynna, 2-4h konsystencja gęsta). Gorący syrop przelej do słoików i zakręć. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu w lodówce.
Stosowanie: 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie (dzieci 1-2 razy dziennie)
Idąc w stronę natury i babcinych sposobów, poniżej proponuję kilka świetnych syropów, które będą wspomagać odporność przez cały rok oraz rewelacyjnie poradzą sobie z ewentualnym przeziębieniem czy infekcją.
1. Syrop z mniszka lekarskiego (mleczy)
![Syrop z mniszka lekarskiego (mleczy) Syrop z mniszka lekarskiego (mleczy)](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmHCOXNrbqwTfWcbBmv7MuJK86RAG5BaXKuTHQG4E4eeMZSjHp8xTps_TZLVwKrnCT_tOXnhVy_LbWo_53Gb-kT0DkxEAkZlFmApoNuc8oV9o0uxBDGpp05peKaAR9KgU7CcOyTgeqdFhbNvI_Xjn6pJhORu41zN1hB12dhBl7P5aCuwlzukKsx6DgmQ/w640-h360/mlecz.jpg)
Do przygotowania syropu będziesz potrzebować: 500 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego, 1 lity wody, 1 kg cukru, wyciśnięty sok z 2 cytryn
Po zebraniu kwiatów mniszka lekarskiego, odstaw je w przewiewnym miejscu na 2-3h, aby pozbyć się robaczków. Następnie włóż kwiatu do garnka i zalej wodą. Gotuj przez ok. 20 minut, po czym odstaw na 24h do lodówki, aby odwar „naciągnął”. Po upływie tego czasu, wyjmij odwar z lodówki i zagotuj raz jeszcze. Po wystudzeniu, odciśnij sok przez gazę apteczną. Do czystego soku dodaj cytrynę oraz cukier i gotuj ciągle mieszając, do uzyskania konsystencji gęstego syropu (1-2h konsystencja półpłynna, 2-4h konsystencja gęsta). Gorący syrop przelej do słoików i zakręć. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu w lodówce.
Stosowanie: 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie (dzieci 1-2 razy dziennie)
reklama
Zobacz również: Koktajle oczyszczające na bazie wody!
Do przygotowania syropu potrzebujesz: 2 główki czosnku, 3 cytryny, 6 łyżek miodu, przegotowana i ostudzona woda
W pierwszej kolejności obierz czosnek i przeciśnij do miseczki przez praskę, przełóż do wcześniej przygotowanego słoika (ok. 400ml). Następnie wyciśnij sok z cytryn i dodaj do słoiczka z czosnkiem. Dodaj miód, po czym uzupełnij wolne miejsce słoika wodą. Wymieszaj. Zakręć słoik, po czym odstaw na 24h w ciepłe miejsce. Po tym czasie można przecedzić syrop i przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.
Stosowanie:
- profilaktycznie – 1 łyżeczka na dobę dla dzieci, 1 łyżka dla dorosłych
- podczas infekcji – 3 łyżeczki na dobę dla dzieci, 3 łyżki dla dorosłych
2. Syrop z czosnku, cytryny i miodu
![Syrop z czosnku, cytryny i miodu Syrop z czosnku, cytryny i miodu](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3WFs5rttOENgMPTQ7U1kVFZwt8ok6YAq6Xbt9-m0MyuvJF5TUhqO6Gtv-ZQGY0rday4TDRM-XpiwCcIdJmRA8yTxxe611G_GT6V34PgVUrUd3b1K6JF_UqGzTC8FAmRlAZYhv9iRsDg1hfEaG1jXFAm-AVE8wv47-Z9zZ4e3vqECAtxHLoEt2w1GaeQ/w640-h360/czosnku,%20cytryny%20i%20miodu.jpg)
Do przygotowania syropu potrzebujesz: 2 główki czosnku, 3 cytryny, 6 łyżek miodu, przegotowana i ostudzona woda
W pierwszej kolejności obierz czosnek i przeciśnij do miseczki przez praskę, przełóż do wcześniej przygotowanego słoika (ok. 400ml). Następnie wyciśnij sok z cytryn i dodaj do słoiczka z czosnkiem. Dodaj miód, po czym uzupełnij wolne miejsce słoika wodą. Wymieszaj. Zakręć słoik, po czym odstaw na 24h w ciepłe miejsce. Po tym czasie można przecedzić syrop i przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.
Stosowanie:
- profilaktycznie – 1 łyżeczka na dobę dla dzieci, 1 łyżka dla dorosłych
- podczas infekcji – 3 łyżeczki na dobę dla dzieci, 3 łyżki dla dorosłych
Zobacz również: Produkty, Które Przyśpieszają Spalanie Tkanki Tłuszczowej z Brzucha i
Ud!
Do przygotowania syropu będziesz potrzebować: 2 cebule (mogą być także czerwone), 4 łyżki miodu lub cukru, wyciśnięty sok z 1-2 cytryn
Zacznij od obrania i drobnego pokrojenia cebuli. Przełóż cebule do przygotowanego wcześniej słoika (ok. 400ml), po czym dodaj sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj dokładnie. Słoik przykryj przykrywką i odstaw na 2 doby w miejsce o temperaturze pokojowej. W tym czasie cebula puści sok. Po upływie 2 dni przecedź cały sok i przelej do osobnego słoiczka. Gotowy syrop przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Stosowanie: 1 łyżka 1-2 razy dziennie dla dzieci, 1 łyżka nawet 3 razy dziennie dorośli
3. Syrop z cebuli
![Syrop z cebuli Syrop z cebuli](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwJ-BHNduBoqPjLUb2V0cnKpT2wPkqbw87-74Wm3YqGQ4BVBb14w-FVo6cbIichAWkLpONOXO_zdA-rn2DqO3yd5Rh-mgcEHQgkmXydimUYKPmmQ48S_Xu8DDAN3jbJAqclH1dTfkqPwds-6z-uwY61LVh20c1B90ELdSgayqfyvbJsWRfzqFtEyabGg/w640-h360/Syrop%20z%20cebuli.jpg)
Do przygotowania syropu będziesz potrzebować: 2 cebule (mogą być także czerwone), 4 łyżki miodu lub cukru, wyciśnięty sok z 1-2 cytryn
Zacznij od obrania i drobnego pokrojenia cebuli. Przełóż cebule do przygotowanego wcześniej słoika (ok. 400ml), po czym dodaj sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj dokładnie. Słoik przykryj przykrywką i odstaw na 2 doby w miejsce o temperaturze pokojowej. W tym czasie cebula puści sok. Po upływie 2 dni przecedź cały sok i przelej do osobnego słoiczka. Gotowy syrop przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Stosowanie: 1 łyżka 1-2 razy dziennie dla dzieci, 1 łyżka nawet 3 razy dziennie dorośli
Domowe syropy na wzmocnienie, odporność i przeziębienie!
Reviewed by Sylwia
on
19:32
Rating:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4OMYNqDvoAiy0Rx4iDWWxj5_zojFawHVTecZUWGkmvL5iBmU_-i46UDVc5Tfo_N_kZtdL5KD9sjpaPyIC3rO7dIAg-XmBlwCP3bHzzJEhiHXCUcc__EBBuqAiu6PO6XkKLBd0blV5E8TtMDXMmnz2srQhVhPWBGi3EQkM_scR-1FZLeIOd69w3UwvEA/s72-c/Domowe%20syropy%20na%20wzmocnienie,%20odporno%C5%9B%C4%87%20i%20przezi%C4%99bienie.jpg)
Brak komentarzy: