9 sposobów na zorganizowanie kuchni podczas odchudzania

Podjęcie decyzji o przejściu na dietę i zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów już staje się wyzwaniem i trudną rzeczą do wykonania. Po co jeszcze sobie utrudniać sprawę? Jeżeli chcesz założony przez Ciebie cel został osiągnięty, ułatw sobie to, zaczynając od zorganizowania przestrzeni w kuchni. Miejsce z ulubionymi smakołykami może mieć ogromne znaczenie w Twojej drodze do szczupłej sylwetki.
reklama
Oczywiście nie mam na myśli od razu remontu całej kuchni. Wystarczy kilka prostych trików, aby ułatwić sobie dojście do celu.


źródło: http://blog.myfitnesspal.com/struggling-to-lose-weight-your-environment-may-be-to-blame/

Stwórz łatwy dostęp do zdrowej żywności - jako ludzie mamy tendencję do sięgania po produkty, będące w zasięgu naszego wzroku. Domyślam się, że paczka ciasteczek sprawi Ci większą przyjemność, jednak chcąc pozbyć się kilogramów zaopatrz się w zdrowe przekąski tj. orzechy, pokrojone warzywa, owoce i jogurt grecki. Po te produkty możesz sięgać z łatwością, kiedy poczujesz głód.
reklama
Ukryj fast foody - jeżeli jesteś w sytuacji, kiedy muszą znajdować się w domu, postaraj się schować je tam, gdzie nie będziesz ich widzieć cały czas. Umieść te produkty np. na trudno dostępnych półkach lub jeżeli to możliwe zamroź niektóre z nich. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest pozbycie się wszelkich pokus.



Zaopatrz się w zioła i przyprawy - są niezwykle smakowite; dzięki nim potrawy smakują jeszcze lepiej. Kreatywność w kuchni to podstawa, dlatego nie bój się ich używać - posyp marchew kminkiem lub brukselkę płatkami chili.

Kup małe talerze i duże sztućce - brzmi dziwnie, jednak takie działanie daje efekty. Wykazano, że jedząc dużym widelcem zje się znacznie mniej. Być może wynika to z tego, że większe kęsy stanowią wizualną wskazówkę dla Ciebie, że na talerzu ubywa coraz więcej. Spróbuj następnym razem podczas posiłku skorzystać z małego talerza. Przekonasz się, jak Twój mózg oszukuje Cie każdego dnia. Jedząc na mniejszym talerzu najesz się zdecydowanie szybciej niż jedząc z dużego (w reguły o wiele za duże porcje).

Unikaj oglądania telewizji - chodzi tu głównie o nie oglądanie programów w telewizji podczas spożywania posiłków. Twój każdy kęs musi być świadomy, a telewizja niestety powoduje bezmyślne pochłanianie jedzenia.

Trzymaj książki kucharskie w kuchni - jednym z sekretów szczupłych ludzi jest to, że często gotują w domu. To najlepszy sposób na to, aby kontrolować spożywaną żywność oraz tym samym ilości cukrów i tłuszczów. Aby zachęcić się do gotowania nie trzymaj książek kucharskich głęboko schowanych w szafkach - ustaw je na widoku. Dzięki temu możliwe, że skusisz się na częstsze próby przygotowywania nowych przepisów.
reklama
Postaw na czerwień - kolor czerwony jest uważany za niebezpieczny i podświadomie działa, jak znak stop podczas jedzenia. Wykazano, że ludzie, którym zaserwowano czekoladę na czerwonych tackach, zjedli o 50% mniej niż osoby, którym podano ją na niebieskich oraz białych tackach. Warto rozważyć dodanie do kuchennego wystroju czerwonych elementów np. ręczników.

Używaj mniejszych kieliszków - w jednym z badań wykazano, że do szerokich kieliszków nalewany średnio o 12% więcej wina niż do węższych czy niższych.

Bądź zawsze zorganizowany - masz masę garnków i patelni, które przy każdym otwarciu szafki spadają na Ciebie? Pozbądź się niepotrzebnych, starych czy zużytych, a zadbaj o te dobre. Gdy zdrowe nawyki staną się łatwiejsze do utrzymania, istnieje większe prawdopodobieństwo do ich realizowania i przygotowywania w narzędziach podnoszących pożywność posiłków.


9 sposobów na zorganizowanie kuchni podczas odchudzania Reviewed by Motywacja Non Stop on 18:28 Rating: 5

2 komentarze:

  1. Świetne rady. Sama zauważyłam że oglądając tv jem więcej niż np podczas rodzinnego obiadu. Od dziś tv na czas posiłku obowiązkowo wyłączona! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech ... wystarczy jeden sposób, licz kalorie i to wszystko

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Obsługiwane przez usługę Blogger.