W których owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów?

Z całą pewnością mogę przyznać, że prowadzenie diety w 100% ekologicznej jest niezwykle trudne, zwłaszcza jeżeli nie mamy możliwości dokonywania zakupów w eko-sklepach czy gospodarstwach, a jedynie w supermarketach. Poza tym ceny produktów ekologicznych czy organicznych (jak kto woli) są zdecydowanie wyższe niż w tradycyjnych sklepach. Zatem, jak pozwolić sobie na jedzenie 6-7 porcji warzyw i owoców dziennie nie bankrutując lub napadając na bank? Oraz jak przy okazji jeść, aby nie narażać się na niebezpieczne pestycydy? Pomoc właśnie nadeszła!

Od dawno zaczęto z większą uwagą przyglądać się produktom spożywczym i sposobu ich uprawiania
reklama

i dostarczania do sprzedaży. Po przeprowadzonych badaniach w zakresie produktów konsumenckich dotyczących owoców i warzyw, wyznaczono te z największą ilością szkodliwych substancji chemicznych oraz te zawierające ich śladową ilość. Badania obejmowały i weryfikowały poziom pestycydów w owocach i warzywach, które zostały wcześniej umyte i obrane tak, jakby były przygotowywane w domu.

W których owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów?
źródło: http://www.trueactivist.com/pick-again-pesticide-laden-fruit-found-to-cause-infertility/

Niektóre wykazały bardzo niskie stężenie pestycydów, natomiast inne szokowały ich ilością. Poniżej znajdziesz listę produktów z najmniejszą i największą ilością szkodliwych substancji chemicznych.

Produkty najbardziej zanieczyszczone:

-jabłka
-seler
-pomidorki cherry
-ogórek zielony
-winogrona
reklama


-nektarynki
-brzoskwinie
-ziemniaki
-groszek cukrowy
-szpinak
-truskawki
-papryka
-ostre papryczki
-jarmuż

Produkty ze śladową ilością pestycydów:

-szparagi
-awokado
-cukinia
-melon cantaloupe
-kalafior
-bakłażan
-grejpfruty
-kiwi
-mango
-cebula
-papaja
-ananas
-kukurydza
-słodkie ziemniaki

Z przeprowadzonych badań wywnioskowano, że wśród owoców jabłka zawierają najwięcej pestycydów (wykryto je w 99% badanych jabłek) i co najgorsze, już piąty rok z rzędu zajmują pierwsze miejsce na liście najbardziej zanieczyszczonych owoców. Kolejne zaszczytne drugie i trzecie miejsce zajęły brzoskwinie i nektarynki. A szkoda.

Jeżeli chodzi o warzywa to niestety ulubieniec polskich stołów, czyli ziemniaki zawierał najwięcej pestycydów ze wszystkich badanych warzyw. Jeżeli jeszcze nie przekonałaś się do batatów (słodkich ziemniaków) myślę, że teraz będzie najlepszy czas na to.
reklama
Zobacz dodatkowo sposoby na oczyszczenie owoców i warzyw ze szkodliwych substancji.

źródło: http://planetacialo.bloog.pl/

Podsumowując, najlepiej kupować oczywiście ekologiczne i organiczne produkty spożywcze. Jednak ze względu na to, że nie każdy ma taką możliwość warto sięgać po te zawierające najmniejszą ilość szkodliwych substancji chemicznych. Zamiana kilku produktów na inne znacząco wpłynie na Twój organizm. Podpowiem, że gotowanie może zmniejszyć ilość pestycydów w produktach. No i oczywiście, nie zapominając zawsze możesz spróbować uprawy podstawowych warzyw czy owoców na własną rękę.



W których owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów? Reviewed by Motywacja Non Stop on 13:20 Rating: 5

Brak komentarzy:

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Obsługiwane przez usługę Blogger.