Zalety produktów pełnoziarnistych….

reklama
Wiele osób wyklucza pieczywo z diety, głosząc z przekonaniem, że jest on odpowiedzialny - wręcz winny - za nadwagę lub otyłość. Bzdury! Nie ma żadnych badań potwierdzających, że chleb przyczynia się do przybierania na wadze. Winne jest przede wszystkim to, co układasz na swojej kanapce. Mimo istnienia wielu pozytywnych korzyści z jedzenia pełnych ziaren to i tak, wiele osób na tendencję do wygłaszania własnych racji i przekonań.

Ostatecznie, przecież przyrost masy ciała i utrzymanie wagi sprowadza się do kontroli spożywanych porcji. Kurczak, awokado, chleb czy migdały są produktami mega zdrowymi, jednak kiedy zjemy ich za dużo także przybierzemy na wadze. Ktoś kiedyś już powiedział, że zdrowym jedzeniem także można przytyć.

Zalety produktów pełnoziarnistych….

reklama
Na zakończenie chcę pokazać, dlaczego warto wdrożyć i spożywać produkty pełnoziarniste.

#1 błonnikowe ziarna tj. owies, bulgur czy pełnoziarniste żyto zawierają rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik niezbędny w procesie regulacji uczucia sytości, kontroli poziomu cukru we krwi czy niwelowaniu chorób układu krążenia. Wg norm dziennie powinno spożywać się od 25-38 gram błonnika.

#2 błonnik wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego. Dieta bogata w błonnik pozwala zachować prawidłowy, zdrowy rytm wizyt w toalecie.

#3 pełnoziarniste produkty zawierają składniki odżywcze, które w naturalny sposób chronią nas od cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia. Ludzie w większości, świadomie lub nie, wykluczyli z diety błonnik, witaminy, przeciwutleniacze oraz fitochemikalia, który znika w procesie rafinacji. Dieta bogata w białe pieczywo, biały ryż , makarony z nie całych ziaren, płatki śniadaniowe to wyboru, które niszczą naszą dietę.

#4 spożywanie produktów z przetworzonych ziaren oraz przekąsek o wysokim indeksie glikemicznym przyczynia się do powstania wysokich skoków cukru we krwi, ciągłego uczucia głodu i podjadania. Produkty pełnoziarniste nie powodują wysokich skoków cukru, a jego stopniowe uwalnianie, przez co dłużej czujemy się najedzeni, mniej podjadamy między posiłkami i jeżeli odchudzamy się to szybciej osiągniemy cel.

#5 pełne ziarna pozwalają na zachowanie różnorodności składników odżywczych w diecie. Niewielki procent ludzi cierpi na wrodzoną celiakię (nietolerancja gluten),jednak wyczytałam, że niektórzy mogli nabyć tą chorobę, w wyniku nadmiernego spożywania jednego produktu. Nasze ciało nie zostały stworzone do jedzenia w kółko tego samego. W wyniku takiego postępowania w organizmie zaczyna brakować składników odżywczych. Jedzenie różnorodnych produktów przyczynia się do wzmocnienia organizmu i mniejszego występowania alergii pokarmowych.

reklama
#6 świadome wybieranie produktów i gotowanie w domu sprawia, że spożywany więcej błonnika, mniej kalorii, węglowodanów i cukrów niż jedząc w restauracjach. Wybierając produkty tj. jęczmień, grykę, amarantus w prosty i zdrowy sposób możesz rozbudować swoje posiłki w potrzebne Ci składniki odżywcze ( w tym błonnik).

Czy w Waszej diecie znajdują się produkty pełnoziarniste, czy ich unikacie? Które lubicie najbardziej?

2 z 2
Zalety produktów pełnoziarnistych…. Reviewed by MotywacjaNonStop on 12:59 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.