Najważniejsze zasady odchudzania – przydatne porady dietetyczne

Najważniejsze zasady odchudzania – przydatne porady dietetyczne

Nieoczekiwana zmiana diety powoduje zaburzenie metabolizmu - bardzo często wiele osób wprowadza dietę redukcyjną wręcz z dnia na dzień.
W takiej sytuacji organizm nie jest w stanie dostosować się do nowych warunków i ogranicza przemianę materii. 
reklama
Wygląda to tak: jesz niewiele, a każde (nawet małe) odstępstwo od diety, powoduje, że waga rośnie. Aby tego uniknąć najlepiej stopniowo zmniejszać ilość kalorii w diecie - około 200-300 kcal co dwa lub trzy dni.


Zobacz najważniejsze zasady odchudzania.

reklama
Jedz 5 posiłków w ciągu dnia - obowiązkowo zjedz śniadanie, obiad i kolację, oraz dwie przegryzki. Aby kontrolować łaknienie, najlepiej jedz o stałych porach. Dzięki temu unikniesz nagłych wahań poziomu glukozy we krwi, nie spowolnisz procesów przemiany materii. Pamiętaj, aby nie podjadać - przerwy między posiłkami są niezbędne, wtedy organizm ma trochę czasu na strawienie pokarmu.

Zbyt mała liczba posiłków w ciągu dnia może prowadzić do wzrostu masy ciała - jeśli spożywasz tylko 1-2 posiłki dziennie to popełniasz błąd. Sprzyja to gromadzeniu się tłuszczu i spowolnieniu jego spalania.

Zobacz również: "Jak spalić tłuszcz z brzucha?"
 

Najlepiej przed jedzeniem - dotyczy to zwłaszcza ludzi otyłych, którzy mają zaburzenia łaknienia. Jeśli wypijemy wodę około 10 minut przed posiłkiem, to żołądek zacznie przekazywać do mózgu impuls o sytości. Tym sposobem możemy zjeść mniej.

Pełna kolacja jedzona zbyt późno sprzyja tyciu - ostatni posiłek dobrze zjeść przynajmniej 2, a jeszcze lepiej - 4 godziny przed snem. Wtedy organizm będzie mieć czas na spalenie pokarmu. Jeżeli go nie wydatkuje, wtedy prawdopodobnie odłoży się w adipocytach (komórkach tłuszczowych) jako tłuszcz zapasowy.

Nie popijaj w czasie posiłku - należy pić przed posiłkiem albo po posiłku. Picie w trakcie jedzenia sprawia, że żywność w żołądku się ubija, a wtedy więcej zjadamy. Ponadto płyn rozcieńcza soki żołądkowe i wywołuje wzdęcia. Niekiedy sięgamy po coś do jedzenia, a chce nam się zwyczajnie pić.
reklama
Panierki są tuczące - mięso otoczone grubą panierką, a do tego usmażone na tłuszczu jest bardzo kaloryczne. Jeśli chodzi o ryby, to sama panierka może mieć więcej kalorii niż ryba.

Kapusta sprzyja pracy przewodu pokarmowego - zarówno świeże jak i kiszone warzywo zwiększa czynność przewodu pokarmowego oraz wpływa na lepszą pracę jelit.

Warzywa - można je jeść bez ograniczeń. Mają dużą objętość, a błonnik w nich zawarty oszukuje głód. Dodatkowo ułatwia trawienie pokarmu.

Woda zmniejsza apetyt
- wodę musimy pić jak najczęściej, nawet gdy nie czujemy pragnienia. Pojawia się ono wtedy, gdy ilość wody w organizmie spadnie o około 4-5% poniżej standardów. Picie sporej ilości wody, nie tylko zaspokoi pragnienie, ale i obniży apetyt. Powinniśmy pić trochę na wyrost, gdy jeszcze nie czujemy pragnienia.

Przekąski tuczą - najczęściej jemy orzeszki, krakersy, paluszki, które mają dużo kalorii. Myślimy, że kilka sztuk nie zniweczy diety, ale trzeba wiedzieć, że przeciętna garść orzechów arachidowych ma około 183 kalorie. Aby spalić taką ilość kalorii musielibyśmy przez 18 minut jeździć na rowerze.

Niektóre leki mogą powodować tycie - leki hormonalne i psychotropowe zwiększają apetyt. W dodatku zatrzymują w organizmie sól i wodę, a oprócz tego powodują zwiększenie poziomu tłuszczów.

Nie jedz sucharków zamiast chleba - suchary są źródłem cukru i tłuszczu, więc nie są bardziej dietetyczne niż zwykły chleb. Lepiej zamiast sucharków przygotować grzanki, a zamiast grzanek chleb razowy (np. graham).

Gdy męczy Cię głód zjedz chudy jogurt - Jeżeli odczuwasz głód, sięgnij po jogurt. Możesz dodać do niego łyżkę otrębów, ponieważ są sycące. Ewentualnie możesz też zjeść jajko na twardo.

Jedz sałatki - są sprzymierzeńcem smukłej sylwetki, mają niewiele kalorii (o ile nie są przygotowanie na bazie śmietany albo majonezu). Sosy sałatkowe podwyższają wartość energetyczną sałatek.

Głodówki mogą sprzyjać nadwadze - głodówka prowadzi do spowolnienia procesów metabolicznych, a spalanie tłuszczu jest o wiele mniej efektywne.

Sery mają więcej kalorii niż mięso
- obydwa produkty mają zbliżoną zawartość białka, ale sery, zwłaszcza żółte i ser feta mają o wiele więcej kalorii.

Jeśli chcemy odnieść sukces w odchudzaniu, powinniśmy zmienić nieprawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe, które prowadzą do nadwagi. Odpowiednią dieta odchudzająca bazuje na zasadach racjonalnego odżywiania. 

Respektowanie powyższych wskazówek również po schudnięciu może umożliwić utrzymanie obniżonej masy ciała oraz zapobiec ponownemu przytyciu. Również wysiłek fizyczny wpływa na powodzenie diety. 

Aktywność fizyczna zmusza organizm do wydatkowania energii, a także usprawnia spalanie tkanki tłuszczowej.
Najważniejsze zasady odchudzania – przydatne porady dietetyczne Reviewed by Sylwia on 13:11 Rating: 5

Brak komentarzy:

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *

Obsługiwane przez usługę Blogger.