reklama

Maliny – zdrowie w czerwonych owocach

Maliny to nie tylko pyszny owoc, ale też bogate źródło ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie i odporność. Są cenione od wieków za swoje wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej.

reklama

Malina (Rubus idaeus) należy do rodziny różowatych i jest uprawiana oraz zbierana dziko niemal na całym świecie. W Polsce popularność malin sięga średniowiecza, a obecnie nasz kraj jest jednym z głównych producentów tych owoców w Europie. Rośnie na obrzeżach lasów, łąkach i w ogrodach, będąc symbolem letniej świeżości i smaku.



Właściwości malin


Bogactwo witamin i minerałów

Maliny są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed stresem oksydacyjnym. Zawierają również witaminę E o działaniu przeciwstarzeniowym oraz witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy. Minerały, takie jak potas, magnez i żelazo, wspomagają układ krwiotwórczy i regulują ciśnienie krwi.


Źródło błonnika

reklama

Błonnik wspomaga procesy trawienne, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.


Antyoksydanty i polifenole

Maliny są bogate w antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, chronią serce i naczynia krwionośne, wzmacniają odporność oraz łagodzą stany zapalne. Ważną rolę odgrywają także polifenole.


Działanie napotne i przeciwgorączkowe

Napar z malin lub liści jest tradycyjnie stosowany wspomagająco przy przeziębieniu i gorączce.


Działanie przeciwzapalne i ściągające

reklama

Liście malin pomagają łagodzić biegunkę, a napary z nich można stosować także zewnętrznie, np. do płukania gardła.


Wspomaganie kobiet

Tradycyjnie maliny używa się przy bólach menstruacyjnych. W ostatnich tygodniach ciąży (po konsultacji lekarskiej) mogą wzmacniać mięśnie macicy i ułatwiać poród.


Maliny a zdrowie – praktyczne zastosowania


Infekcje i przeziębienia

  • • Napar na przeziębienie: 2 łyżki suszonych owoców lub liści malin zalać szklanką wrzątku, parzyć 10 minut pod przykryciem. Pić ciepły 2–3 razy dziennie. Można dodać miód i imbir dla wzmocnienia efektu rozgrzewającego.

Problemy trawienne

  • • Na zaparcia: zjeść szklankę świeżych malin na czczo.
  • • Na biegunkę: 1 łyżka suszonych liści malin zalana wrzątkiem, parzona 5–7 minut, picie 2–3 razy dziennie w małych porcjach. Napar można też stosować do płukania gardła.

Układ krążenia

  • Polifenole chronią serce i regulują ciśnienie. Dodaj garść malin do owsianki lub jogurtu, lub przygotuj konfiturę bez cukru.
  • • Mrożone maliny zachowują większość wartości odżywczych.

Stany zapalne i bóle menstruacyjne

Napar z 1 łyżki suszonych liści malin, zaparzony 15 minut, pić 1–2 razy dziennie na kilka dni przed menstruacją. Dla działania relaksującego można dodać melisę i rumianek.


Choroby cywilizacyjne

  • • Dieta bogata w maliny pomaga w profilaktyce cukrzycy i nowotworów.
  • • W sezonie jedz codziennie garść owoców, poza nim pij koktajle z mrożonych malin i jogurtu.
  • Maliny dobrze pasują też do sałatek wytrawnych, np. z rukolą i kozim serem.

Maliny w kuchni

Maliny świetnie sprawdzają się w deserach, sokach, nalewkach, ciastach oraz daniach wytrawnych. Najlepiej spożywać je świeże, ale doskonale nadają się do mrożenia i przetworów.


Podsumowanie

Maliny to skarb natury, który łączy wyśmienity smak z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Warto sięgać po nie regularnie, wspierając odporność, układ sercowo-naczyniowy, trawienie oraz różne dolegliwości. Zarówno świeże, jak i przetworzone, maliny powinny mieć stałe miejsce w codziennej diecie.

Maliny – zdrowie w czerwonych owocach Reviewed by Rafał on 15:39 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.