Odchudzanie po 40. roku życia. Jak schudnąć kiedy metabolizm zwalnia.

Dla wielu kobiet, które ukończyły 40 rok życia, nadmierna masa ciała jest jednym z zasadniczych problemów zdrowotnych. 

reklama
Na tym etapie życia u pań zachodzą stopniowe zmiany w organizmie i dotyczą one również zwiększonego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w ciele (częściej występuje otyłość brzuszna). Za procesy te odpowiadają różne czynniki, min. zmniejszona aktywność ruchowa czy zaburzenie czynności jajników - wytwarzają dużo mniej progesteronu i estrogenów. 
reklama
Zachodzą też zmiany w ich poziomie względem androgenów (hormonów męskich), które mogą powodować, że tkanka tłuszczowa gromadzi się w różnych miejscach: na brzuchu, ramionach, szyi czy plecach. 

Odchudzanie po 40. roku życia. Jak schudnąć kiedy metabolizm zwalnia.

Procesy te prowadzą do szybszego tycia, pomimo, że nie wprowadzono znaczących zmian w stylu życia. W okresie około menopauzalnym, kiedy następują zmiany, w organizmie może nie tylko zwiększyć się ilość tkanki tłuszczowej, ale i nastąpić zahamowanie procesów przemiany materii. To sprawia, że wiele kobiet odczuwa pogorszenie sprawności organizmu, spadek energii i wahania nastroju. 
reklama
W celu obniżenia masy ciała zaleca się przede wszystkim zwiększyć aktywność fizyczną. Regularny wysiłek przyspiesza przemianę materii i prowadzi do szybszej utraty zbędnego tłuszczu. 

Należy ćwiczyć przynajmniej pół godziny dziennie, a same ćwiczenia nie powinny być mocno intensywne. 


Ważną kwestią jest również odpowiednia dieta. Tłuszcze nasycone (np. smalec, masło, tłuste wędliny) oraz cukry proste (np. słodycze) należy ograniczyć do minimum, a zwiększyć spożycie warzyw (do 500 g/dz.) i owoców (do 300 g/dz.). Poza tym, wartość energetyczną diety należy zmniejszyć przynajmniej o 400 - 500 kcal, tak, aby w ciągu dnia osiągnąć ujemny bilans kaloryczny. Wtedy masa ciała zacznie sukcesywnie spadać. 

Należy jeść ryby (są skarbnicą kwasów omega-3) i produkty bogate w błonnik. Błonnik zapewnia uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Ma też wiele innych zalet - obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i cukru we krwi. 

Dzienna porcja błonnika to minimum 25 g. W kuchni zamiast tłuszczów zwierzęcych należy używać olejów roślinnych. Woda to niezastąpiony komponent każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Pomaga w pozbywaniu się z ustroju zbędnych produktów przemiany materii, a także zmniejsza łaknienie. 

Osoby odchudzające się powinny często sięgać po wodę, ponieważ nie posiada ona kalorii i cukru. Odpowiednio sprawdzi się jako alternatywa słodkich napojów. Białko jest niezbędne do tego, aby zachować mięśnie w czasie odchudzania. Ich źródłem są jajka, ryby, nabiał, chude mięso czy rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica). 

Doskonałym wyborem będą również węglowodany złożone. Są dobrym źródłem energii i w odróżnieniu do węglowodanów prostych nie prowadzą do nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Warto często sięgać po zioła i przyprawy, które przyspieszają metabolizm. Należą do nich: kurkuma, chili, imbir, bazylia, majeranek, kminek, koper i wiele innych. 

Warto sięgać po razowe pieczywo i makarony, kasze czy ryż brązowy. Dodatkowo wskazane jest, aby z diety wyeliminować alkohol i zrezygnować z palenia papierosów. 

Po wprowadzeniu powyższych zaleceń utrata masy ciała może być o wiele łatwiejsza, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka, który udzieli niezbędnych wskazówek i ułoży odpowiedni jadłospis.
Odchudzanie po 40. roku życia. Jak schudnąć kiedy metabolizm zwalnia. Reviewed by Sylwia on 16:26 Rating: 5

Brak komentarzy:

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *

Obsługiwane przez usługę Blogger.