Jak nasze organy reagują na cukier
Cukier jest wszędzie – dodajemy go do potraw i napojów, ale jego nadmiar może szkodzić. WHO mówi, że cukry dodane powinny stanowić mniej niż 10% kalorii, a najlepiej poniżej 5%. Niestety, większość z nas je ich dużo za dużo. Sprawdź, co dzieje się z Twoim ciałem, gdy przesadzasz z cukrem.

Mózg – dlaczego cukier uzależnia?
Cukier pobudza produkcję dopaminy – hormonu przyjemności. To właśnie dlatego chętnie sięgamy po słodkie przekąski. Jednak badania z Yale i Nature Neuroscience pokazują, że za dużo cukru może osłabiać pamięć i prowadzić do wahań nastroju.
Jak chronić mózg?
Jedz mniej cukru, więcej białka i zdrowych tłuszczów, i śpij dobrze.
Źródła:
http://medicine.yale.edu/news-article/13802
http://www.nature.com/articles/nn.2747
Trzustka – praca na pełnych obrotach
Trzustka produkuje insulinę, by kontrolować cukier we krwi. Kiedy jemy go za dużo, tworzy się insulinooporność – prosta droga do cukrzycy typu 2. Badania Diabetes Care i Harvard pokazują, że słodzone napoje zwiększają ryzyko cukrzycy nawet o 26%.
Rada
Jedz regularnie, łącz węglowodany z białkiem i tłuszczami, unikaj dużych skoków glukozy.
Źródła:
http://diabetesjournals.org/care/article/33/11/2477/26791
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-drinks-fact-sheet/
Wątroba – pułapka fruktozy
Fruktoza z cukru zmienia się w tłuszcz w wątrobie, co może prowadzić do stłuszczenia wątroby. Badania Journal of Hepatology i Nature Reviews Gastroenterology to potwierdzają.
Jak dbać o wątrobę
Ograniczaj słodzone napoje i przetworzoną żywność, a jedz dużo warzyw i błonnika.
Źródła:
http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(18)31908-2/fulltext
http://www.nature.com/articles/s41575-019-0232-9
Serce – cukier podnosi ryzyko chorób
Cukier podnosi złe tłuszcze i ciśnienie, niszcząc naczynia krwionośne. Badanie z JAMA pokazuje, że jeśli ponad 25% kalorii to cukier, ryzyko chorób serca rośnie dwukrotnie.
Jak chronić serce
Jedz błonnik, unikaj słodyczy i ruszaj się regularnie.
Źródło:
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1899558
Zęby – cukier to ich wróg
Bakterie w jamie ustnej żywią się cukrem i niszczą szkliwo, powodując próchnicę. Lancet Oral Health pokazuje, że ponad 50 g cukru dziennie to spore ryzyko.
Jak dbać o zęby
Po słodyczach pij wodę, myj zęby po 30 minutach i dbaj o higienę.
Źródła:
http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(14)70246-8/fulltext
Skóra – przyspieszone starzenie
Cukier wiąże się z kolagenem i elastyną, przez co skóra traci elastyczność. Badania Clinical Dermatology to potwierdzają.
Jak wspierać skórę
Pomocne będą antyoksydanty, woda i ochrona przed słońcem.
Źródła:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X13000808
Komórki tłuszczowe – więcej cukru, więcej tłuszczu
Wysoka insulina zmusza ciało do magazynowania tłuszczu, zwłaszcza brzusznego. American Journal of Clinical Nutrition wykazał, że słodkie napoje szybko zwiększają tłuszcz.
Co robić
Zastąp słodycze owocami i ruszaj się.
Źródła:
http://academic.oup.com/ajcn/article/102/5/1016/4564412
Nerki – nadmiar cukru szkodzi
Przewlekły wysoki cukier uszkadza naczynia w nerkach i przyczynia się do chorób nerek. National Kidney Foundation wskazuje, że cukrzyca jest główną przyczyną uszkodzeń nerek.
Jak dbać o nerki
Kontroluj poziom cukru i pij dużo wody.
Źródło:
http://www.kidney.org/atoz/content/diabetes
Jelita – cukier zaburza mikrobiotę
Cukier sprzyja rozrostowi złych bakterii i grzybów, co osłabia odporność. Cell Metabolism wykazał zmiany flory bakteryjnej w kilka dni po wysokim spożyciu.
Jak wspierać jelita
Postaw na produkty fermentowane i błonnik, ogranicz słodycze.
Źródła:
http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00260-5
Podsumowanie
Podsumowując, cukier sam w sobie nie jest wrogiem, ale trzeba go jeść z umiarem, by zdrowie nam służyło. Warto dbać o różnorodną dietę i aktywność, by uniknąć problemów z sercem, wątrobą czy mózgiem.

Brak komentarzy: