Jak nasze organy reagują na cukier

Cukier jest wszędzie – dodajemy go do potraw i napojów, ale jego nadmiar może szkodzić. WHO mówi, że cukry dodane powinny stanowić mniej niż 10% kalorii, a najlepiej poniżej 5%. Niestety, większość z nas je ich dużo za dużo. Sprawdź, co dzieje się z Twoim ciałem, gdy przesadzasz z cukrem.



Mózg – dlaczego cukier uzależnia?

reklama

Cukier pobudza produkcję dopaminy – hormonu przyjemności. To właśnie dlatego chętnie sięgamy po słodkie przekąski. Jednak badania z Yale i Nature Neuroscience pokazują, że za dużo cukru może osłabiać pamięć i prowadzić do wahań nastroju.


Jak chronić mózg?

Jedz mniej cukru, więcej białka i zdrowych tłuszczów, i śpij dobrze.


Źródła:

http://medicine.yale.edu/news-article/13802

http://www.nature.com/articles/nn.2747


Trzustka – praca na pełnych obrotach

Trzustka produkuje insulinę, by kontrolować cukier we krwi. Kiedy jemy go za dużo, tworzy się insulinooporność – prosta droga do cukrzycy typu 2. Badania Diabetes Care i Harvard pokazują, że słodzone napoje zwiększają ryzyko cukrzycy nawet o 26%.


Rada

reklama

Jedz regularnie, łącz węglowodany z białkiem i tłuszczami, unikaj dużych skoków glukozy.


Źródła:

http://diabetesjournals.org/care/article/33/11/2477/26791

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sugary-drinks-fact-sheet/


Wątroba – pułapka fruktozy

Fruktoza z cukru zmienia się w tłuszcz w wątrobie, co może prowadzić do stłuszczenia wątroby. Badania Journal of Hepatology i Nature Reviews Gastroenterology to potwierdzają.


Jak dbać o wątrobę

Ograniczaj słodzone napoje i przetworzoną żywność, a jedz dużo warzyw i błonnika.


Źródła:

http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(18)31908-2/fulltext

http://www.nature.com/articles/s41575-019-0232-9


Serce – cukier podnosi ryzyko chorób

reklama

Cukier podnosi złe tłuszcze i ciśnienie, niszcząc naczynia krwionośne. Badanie z JAMA pokazuje, że jeśli ponad 25% kalorii to cukier, ryzyko chorób serca rośnie dwukrotnie.


Jak chronić serce

Jedz błonnik, unikaj słodyczy i ruszaj się regularnie.


Źródło:

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1899558


Zęby – cukier to ich wróg

Bakterie w jamie ustnej żywią się cukrem i niszczą szkliwo, powodując próchnicę. Lancet Oral Health pokazuje, że ponad 50 g cukru dziennie to spore ryzyko.


Jak dbać o zęby

Po słodyczach pij wodę, myj zęby po 30 minutach i dbaj o higienę.


Źródła:

http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(14)70246-8/fulltext


Skóra – przyspieszone starzenie

Cukier wiąże się z kolagenem i elastyną, przez co skóra traci elastyczność. Badania Clinical Dermatology to potwierdzają.


Jak wspierać skórę

Pomocne będą antyoksydanty, woda i ochrona przed słońcem.


Źródła:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X13000808


Komórki tłuszczowe – więcej cukru, więcej tłuszczu

Wysoka insulina zmusza ciało do magazynowania tłuszczu, zwłaszcza brzusznego. American Journal of Clinical Nutrition wykazał, że słodkie napoje szybko zwiększają tłuszcz.


Co robić

Zastąp słodycze owocami i ruszaj się.


Źródła:

http://academic.oup.com/ajcn/article/102/5/1016/4564412


Nerki – nadmiar cukru szkodzi

Przewlekły wysoki cukier uszkadza naczynia w nerkach i przyczynia się do chorób nerek. National Kidney Foundation wskazuje, że cukrzyca jest główną przyczyną uszkodzeń nerek.


Jak dbać o nerki

Kontroluj poziom cukru i pij dużo wody.


Źródło:

http://www.kidney.org/atoz/content/diabetes


Jelita – cukier zaburza mikrobiotę

Cukier sprzyja rozrostowi złych bakterii i grzybów, co osłabia odporność. Cell Metabolism wykazał zmiany flory bakteryjnej w kilka dni po wysokim spożyciu.


Jak wspierać jelita

Postaw na produkty fermentowane i błonnik, ogranicz słodycze.


Źródła:

http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00260-5


Podsumowanie

Podsumowując, cukier sam w sobie nie jest wrogiem, ale trzeba go jeść z umiarem, by zdrowie nam służyło. Warto dbać o różnorodną dietę i aktywność, by uniknąć problemów z sercem, wątrobą czy mózgiem.

Jak nasze organy reagują na cukier Reviewed by Rafał on 20:32 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.