Jaki olej kokosowy wybrać?

#6 wspomaga budowanie masy mięśniowej - kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu nie tylko korzystnie wpływają na spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, ale doskonale nadają się do budowania masy mięśniowej. Olej kokosowy jest wysoce “insulinotropową” substancją, co oznacza, że w większym stopniu pobudza trzustkę do wydzielania insuliny. Celem insuliny jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi oraz pompowanie wartości odżywczych do mięśni.
reklama
Dlatego też zwiększone wydzielanie tego hormonu jest niezwykle istotne dla kulturystów i osób, starających się zwiększyć masę mięśniową. Utrzymanie tego hormonu na stałym poziomie zdecydowanie przyniesie korzyści w tej kwestii.

#7 lepsze trawienie - korzystne działanie oleju wewnątrz organizmu wynikają głównie z możliwości jego spożywania. To przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, a tym samym braku problemów z żołądkiem, trawieniem. Nasycone tłuszcze obecne w oleju z kokosa ma właściwości przeciwbakteryjne czy przeciwgrzybicze, które mogą powodować niestrawność. Wspomaga także absorpcję innych składników odżywczych tj. witaminy, składniki mineralne, aminokwasy.
reklama
Olej kokosowy oprócz wymienionych powyżej ma także wiele innych wartościowych korzyści, o których należy wspomnieć tj.

 
  • pielęgnacja skóry i włosów
  • działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny
  • zmniejsza ryzyko chorób serca
  • zwiększa odporność
  • przyspiesza gojenie ran
  • usprawnia działanie mózgu
  • zapobiega chorobom dziąseł i próchnicy
  • poprawia działanie nerek i wątroby
  • chroni nerki i pęcherz przed infekcjami
  • zmniejsza objawy choroby pęcherzyka żółciowego i trzustki
  • utrzymuje równowagę hormonalną
  • zwiększa poziom energii

Jaki olej kokosowy wybrać?


Istnieją dwa główne rodzaje oleju kokosowego - rafinowany i nierafinowany. Olej kokosowy nierafinowany jest najczęściej określany jako “tłoczony na zimno”, “virgin” lub “czysty”. Jest to ekstrakt ze świeżego miąższu orzecha kokosowego. Świeży miąższ ulega jednemu z dwóch procesów - mieleniu na mokro lub szybkiemu suszeniu. Szybkie suszenie (najczęstsza metoda) polega na wysuszeniu miąższu kokosa i wydrążeniu go w sposób mechaniczny. Mielenie na mokro to proces, w którym mleko kokosowe wyciska się ze świeżego miąższu, a następnie gotuje się, fermentuje bądź oddziela przy użyciu enzymów lub wirówki. Ze względu na szybki proces, otrzymany olej nie wymaga dodatkowego bielenia. Dzięki temu olej kokosowy nierafinowany zachowuje więcej związków naturalnych.
Rafinowany olej kokosowy to taki, który w procesie otrzymania został bielony i pozbawiony zapachu. Ten rodzaj oleju pochodzi z suszonego miąższu kokosa zwanego kopra. Olej otrzymywany z kopry musi zostać oczyszczony przy pomocy glinki z zanieczyszczeń powstałych w procesie suszenia. Wysoka temperatura, której poddawany jest olej ma na celu usunąć charakterystyczny zapach i smak.

A, więc jaki olej kokosowy wybrać? Wybierz nierafinowany olej kokosowy, jeżeli szukasz pełnego smaku kokosa i zależy Ci na zachowaniu największego stopnia wartości odżywczych.
reklama
Natomiast olej rafinowany wybierz do gotowania w wysokich temperaturach.

2 z 2


Jaki olej kokosowy wybrać? Reviewed by MotywacjaNonStop on 12:28 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.