Czy powinno się unikać białek zwierzęcych?

Czy powinno się unikać białek zwierzęcych?


- jeżeli nie masz alergii na mleko lub nie cierpisz na nietolerancję laktozy nie ma powodu, aby unikać nabiału

- warto pamiętać o tym, że laktoza jest cukrem, który jest w całości lub prawie w całości usuwany z kazeiny i białka serwatkowego. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wykluczyć go całkowicie z diety. Jeżeli jednak toleruj się pewne produkty np. kefir powinno się go jeść.

Ponadto mleko kozie jest całkowicie akceptowane dla osób z nietolerancją laktozy, dlatego warto po nie sięgać
reklama

Jakie są zalety i wady różnych źródeł białek - serwatka, kazeina, białko grochu, białko konopi?


- wadą białka grochu i konopi może być ich smak - pierwszy dość kredowy, drugi ziemisty. Groch nie jest białkiem kompletnym, co stanowi także jego wadę. Zaletą białka konopi natomiast jest to, że zawiera mnóstwo błonnika

- zaletą serwatki i kazeiny może być to, że można nimi łatwiej manewrować pod względem zastosowania treningowego

- serwatka działa w sposób szybki, groch średni, kazeina powolny. Uwalnianie białka z różnymi szybkościami i właściwościami fermentacyjnymi jest skuteczne po wysiłku i zapewnia równowagę w dostawie aminokwasów

Dlaczego ludzie boją się białka serwatkowego?

reklama
⇒ w większości obawiają się laktozy, nie wiedząc, że jest ona w całości z niej usuwana

Czy istnieją jakieś różnice, pokazujące w jaki sposób białka w formie suplementów wpływają na wyniki sportowe?

- różnice jakie można zauważyć to przede wszystkim te podczas procesu regeneracji mięśni lub jego szybkości. dlatego sposób przyswajania białek jest ważny

- zdrowa dieta z odpowiednim czasem przyjmowania białka po wysiłku będzie sprzyjać poprawie i budowie mięśni szkieletowych zdolnych do długotrwałego wysiłku fizycznego. Suplementy białkowe oferują praktyczne podejście do tego tematu i powinny być dokładnie przeanalizowane przed zażyciem. Białka o wysokiej jakości, które stymulują wzrost mięśni nie powinny przekraczać 20g, ponieważ powyżej tej dawki synteza białek nie jest stymulowana, zwiększa się utlenianie aminokwasów i synteza mocznika.

Czy proste produkty mleczne mają miejsce jako źródło białka w diecie sportowców?


- należy wspomnieć, że sprawa ta może być dość indywidualna ze względu na zdolność organizmu do ich trawienia i wykorzystania

-jogurty są dość ważnym produktem w diecie, ponieważ zawierają probiotyki i nie należy ich eliminować w całości. Warto skupić się na tych produktach najbardziej naturalnych, najmniej przetworzonych i z najmniejszą ilością dziwnych składników

reklama
-aby zaspokoić dzienne spożycie białka dla osoby dorosłej prowadzącej tryb życia siedzący należy dostarczyć ok 0,8-0,9g/kg. Jeżeli chodzi o sportowców to ich spożycie jest zdecydowanie większe i wynosi średnio od 1,2-1,7g/kg.To pomaga im osiągnąć optymalne wyniki i pozwolić na regenerację po wysiłku. Sportowcy potrzebują białek wysokojakościowych, które mogą znaleźć w produktach mlecznych, jajkach oraz chudym mięsie.

2 z 2


Czy powinno się unikać białek zwierzęcych? Reviewed by MotywacjaNonStop on 11:27 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.