Najczęstsze błędy żywieniowe oraz sposoby, jak ich uniknąć

Na Twojej liście rzeczy do zrobienia od zawsze są dwie główne pozycje - więcej ćwiczyć i jeść zdrowo. Jak każdemu z nas to pierwsze wbrew pozorom przychodzi łatwiej niż myśleliśmy, jednak z tym drugim jest już gorzej. Zdrowe jedzenie jak się przekonujemy jest zdecydowanie większym wyzwaniem.
reklama
Mimo to większość z nas nie poddaje się i zaczyna dobrze, czyli przechodzi na gotowanie w domu, gotowanie z użyciem większej ilości warzyw, chudego mięsa i produktów pełnoziarnistych, zabieraniem samodzielnie przygotowanych posiłków do pracy czy szkoły, ograniczeniem soli i cukru.
reklama
Wszystko idzie na początku dobrze, aż nagle waga ani drgnie. Zaczynasz zastanawiać się czy to już faza plateau….Raczej nie. W większości przypadków jest tak, że osoby uważają, że jedzą zdrowo na 100%, ale w rzeczywistości tak nie jest. Poznaj najczęstsze błędy żywieniowe, które nie pozwalają iść dalej.

źródło: http://www.rd.com/

Brak kontroli nad porcjami


Awokado należy do produktów zaliczanych jako te zdrowe tłuszcze, jednak nie zadziała to tak, jak należy jeżeli zjesz całe na jednej grzance. Tzw. clean eating nie daje przyzwolenia do tego, aby jeść tyle, ile tylko chcesz. W zdrowym jedzeniu także są kalorie, które spożywane w nadmiarze będą tuczyły. Na przykład hummus - należy do smacznego, zdrowego jedzenia. Zalecana jego porcja to dwie łyżki, a nie połowa pojemnika. Bądź świadoma tego, ile jesz. Używaj miarki - łyżka, szklanka, garść - w celu upewnienia się, że nie przesadzasz z porcją.

Brak kontroli nad ilością spożywanego cukru

reklama
Od dawna wiemy, że zbyt duża ilość cukru w diecie nie jest dobra. Zaleca się nie więcej niż sześć łyżeczek cukru dziennie dla kobiet i nie więcej niż dziewięć dla mężczyzn. Problem jednak polega głównie na tym, że nawet jeżeli ograniczysz cukier np. do kawy czy w postaci ciasteczek, to są to rzeczy z tych widocznych i oczywistych.

Cukier (z dodatkiem cukru, a nie ten występujący naturalnie w owocach i warzywach) znajduje się praktycznie we wszystkich produktach, które jemy i co najgorsze nawet w tych, w których nigdy nie przypuszczałabyś, że może być np. pieczywo, sosy sałatkowe, jogurty, sosy do makaronów, wędliny.

Cukier występuje w produktach także pod różnymi nazwami, co może być trudne do wykrycia go na etykietach kupowanych produktów. Cukier sam w sobie nie jest niczym złym, jednak należy spożywać go okazjonalnie i dużym umiarem. Są chwile, kiedy odrobina cukru może przynieść same korzyści w postaci uzupełnienia glikogenu.

Spożywanie owoców i warzyw w postaci płynnej


Wyciskane soki z owoców i warzyw to najprostszy sposób, aby codziennie dostarczyć sobie ich zdrowotną dawkę. Niestety jednak większośc sokowirówek wyciska owoce i warzywa tak, że przy okazji usuwa błonnik zawarty przede wszystkim w skórce. Błonnik pochodzący z owoców i warzyw jest tak samo ważny, jak witaminy i minerały. Błonnik pomaga czuć się bardziej sytym przez dłuższy czas i spowalnia trawienie cukrów owocowych i warzywnych. Soki dodatkowo nie zawierają cennych dla nas tłuszczów, które wspomagają wchłanianie witamin tj. A,D,E i K. Korzystniejszy wydaje się być zatem koktajl z białka, błonnika i tłuszczu.

Zamawianie “zdradliwych” sałatek


Wszystkie sałatki są przecież zdrowe? Niestety nie. Nie zakładaj z góry, że sałatka będzie najzdrowszym wyborem i zawierającym najmniej kalorii. Same warzywa znajdujące się w sałatce oczywiście nie są złe. Winowajcą jest tu dressing i wszelkie sosy sałatkowe, ale także wielkość porcji oraz dodatki w postaci sera żółtego, orzechów, owoców kandyzowanych, grzanek. Nie bój się prosić o dodatki na osobnym talerzyku. W ten sposób możesz kontrolować to, co zjesz. Restauracje zobowiązane są do przedstawienia informacji o wartościach odżywczych i kaloriach, więc zanim coś zamówisz zapoznaj się z nimi.

Zdrowe jedzenie nie musi być trudne - kluczem jest tu pamiętanie o tym, co i ile jesz.



Najczęstsze błędy żywieniowe oraz sposoby, jak ich uniknąć Reviewed by MotywacjaNonStop on 10:21 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.