7 tanich produktów, dzięki którym wzbogacisz dietę w białko

W dzisiejszych czasach ludzie skupili się przede wszystkim na spożywaniu dwóch z trzech źródeł energii, czyli tłuszczów i węglowodanów. Oczywiście, zdarza się w zależności od trendu, że te dwa źródła zostają na przemiennie także ograniczane. Białko, o którym najczęściej zapomina się w diecie jest rzadko celem ograniczeń dietetycznych.
reklama
Jego największe ilości znajdują się głównie w mięsie. Jest ono jednak dość drogie, jeżeli popatrzy się na jego zamienniki w postaci warzyw czy innych produktów. Każdy kto dąży do zwiększenia ilości białka w diecie ma alternatywę dla mięsa. Poniżej znajdziesz kilka propozycji produktów, dzięki którym podniesiesz poziom gramowy białka w tańszy sposób. 


Soczewica - znajduje się na drugim miejscu z największą ilością białka spośród wszystkich warzyw strączkowych (pierwsze miejsce należy do soi). Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, potasu, wapnia oraz błonnika. Białko soczewicy jest najlepiej przyswajalnym przez nasz organizm białkiem pochodzenia roślinnego. Spożywając soczewicę dostarczasz sobie także dobrych węglowodanów, potrzebnych organizmowi do produkcji energii.

Wartość białka w 100g: 24g (suchy produkt) / 12g (ugotowany produkt)

Groszek - bogaty w białko, jak większość warzyw strączkowych, zawiera również duże ilości witaminy B1, B6 i K, fosforu oraz błonnika pokarmowego. Dostępny jest w trzech wersjach - świeży, mrożony i konserwowy.

Wartość białka w 100g: 7g (świeży/mrożony) / 5g (konserwowy)

Jajka - nie jest żadną niespodzianką, że jajka znajdują się na liście produktów, zawierających najwięcej białka. Zaskoczeniem może być, jednak to, że należą do grupy tych najtańszych, które możesz dodać do swojej diety. Jajka możesz zjeść pod wieloma postaciami - na surowo (choć z tym trzeba uważać), gotowane, smażone, sadzone, na parze. Po rozdzieleniu jajka na białko i żółtko jego wartość na białko wynosi w 100g - 1g w białku jaja oraz 16g w żółtku.

Wartość białka w 100g: 13g

Parmezan - niskiej wilgotności twarde sery są zwykle bogate w białko, dlatego właśnie parmezan stoi na ich czele. Prawie 40% całkowitego składu stanowi białko, natomiast pozostałe prawie 20% to tłuszcze nasycone. Mimo to, dodanie kilku gramów do sałatki lub makaronu w celu zwiększenia ilości białka w posiłku, nie zaszkodzi.

Wartość białka w 100g:42g
reklama
Tuńczyk light - mięso wraz zamiennikami tj. tofu jest zwykle jednym z najdroższych źródeł białka, jednak opcją tańszą może być wykorzystanie tuńczyka w puszce. Chodzi to głównie o wybór tuńczyka z wody lub w sobie własnym. Tuńczyk niestety jest rybą, która może zawierać rtęć, dlatego zaleca się jedzenie go nie więcej niż raz w tygodniu.

Wartość białka w 100g: 23g (w sosie własnym) / 25g (z wody)

Jogurt naturalny grecki 2% - jest jednym z produktów nabiałowych, zawierających najwięcej białka. Jogurt grecki o niskiej zawartości tłuszczu będzie stanowił idealną alternatywę dla mięsa. Możesz wykorzystać go na wiele sposobów - zjeść samodzielnie, używać jako majonez, śmietanę lub bazę do dressingów.

Wartość białka w 100g: 10g

Chudy twaróg / serek wiejski - twarożki nie tylko zawierają najwięcej białka, ale także pokrywają w przybliżeniu ok. 15% dziennego zapotrzebowania na spożycie wapnia oraz witaminy B12 i fosforu. Wybierajmy te czyste warianty, bez zbędnych dodatków smakowych.

Wartość białka w 100g: 25g (chudy twaróg) / 11g (serek wiejski)

Który produkt najbardziej lubicie?
Smacznego :)






7 tanich produktów, dzięki którym wzbogacisz dietę w białko Reviewed by Motywacja Non Stop on 12:10 Rating: 5

1 komentarz:

  1. Dodalabym jeszcze ciecierzyce do tej listy;)

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Obsługiwane przez usługę Blogger.